Metreküp Nedir – Nasıl Hesaplanır?

Metreküp, kargo işlemlerinde hacimsel ağırlık anlamına gelen kelimedir. Özellikle taşımacılıkta kullanılan bir terimdir.  Kargo ile gönderilecek kolinin metreküp  hesaplamak için en, boy ve yükseklik birbiri ile çarpılır ve 1.000.000’e bölünür. Bu ölçü birimi kargo firmaları tarafından ürünün kargo bedelinin hesaplanmasında kullanılır. Taşımacılıkta, taşınan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi yani kapladığı alan da önem göstermektedir.

Örnek ;
80 cm x 50 cm x  50 = 200.000
200.000 /1.000.000 = 0,2 m³

Kg mı? m³ mü?                                                                   

Kilogram, uluslararası anlaşma ile kararlaştırılıp kabul edilen, kısaltması kg. olan, 1000 gramlık ağırlık birimidir. Günümüzde kullanılan kütle birimi olup gramın bin katıdır. Kargo gönderimlerinde kullanılan bu ölçü birimleri ücret hesaplanmasında kullanılmaktadır. Gönderi tartılarak kg ağırlığı bulunmaktadır. Daha sonra da gönderinin hacmi yani Metreküpü (m³) hesaplanır. Özellikle büyük ebattaki ürünlerin gönderimi esnasında kargo şirketleri tarafından, kolinin ağırlığı yerine Metreküpü (m³)  hesaba katılabilmektedir. Bunun sebebi de gönderilecek ürünün,  ağırlığı çok olmasa bile hacim olarak fazla yer tutması, taşınabilecek toplam koli sayısını etkilemesidir. Gönderimi yapılacak ürünün doğru hesaplanması, planlanması çok önemlidir. Yanlış yapılabilecek hesaplar müşteri memnuniyetsizliğine yol açabilmektedir. Bu yüzden kargosu yapılacak ürünün fiyatını etkileyen önemli faktörlerden olan Metreküpü (m³) hesaplaması yapılırken çok dikkatli ölçüm yapılmalıdır.

 

E-ticaret siteleri,  desi ve kargo ağırlığı hesaplamalarında yapılabilecek hatalar yüzünden olumsuz geribildirim alabilmektedir. Bu da sitenin satışlarını ve kargo yapan şirketin tercih edilebilirliğini kötü yönde etkileyebilmektedir. Kargo şirketleri için yükün taşınabilmesinde 2 temel parametre vardır. Bunlardan birisi yükün ağırlığı diğeri ise hacmidir. Bu iki faktörün dikkate alınmasındaki temel sebep ise yükün taşınacağı aracın hem fiziki kapasitesi hem de tonaj olarak belli bir sınırının olmasıdır. Bu sebeple taşıyıcı firma bazen hacmi dikkate alırken bazen de ağırlığı dikkate almaktadır. Örnek vermek gerekirse; küçük bir kolinin içerisinde çok ağır bir malzeme taşınacağı zaman,  araçta fiziken az yer kaplasa da aracın toplam yük taşıma kapasitesinde fazlaca bir pay alacaktır. İşte bu sebepten, kargo yapan firmanın ücret belirlerken ağırlığı mı yoksa hacim üzerinden mi gitmesi gerektiğine karar vermesi gerekir. Bu noktada desi ortaya çıkar. Metreküpü (m³) , ağırlık ile hacim arasındaki bağlantıyı kuran formüldür.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Müşteri Hizmetleri